EM SÉ PERDONAR?

Quan parlem del perdó és fàcil que sorgeixi l’exigència fruit de la nostra cultura religiosa i de l’entorn social. Per això, el perdó és un tema recurrent que acaba apareixent en la consulta.

El perdó implica passar per diferents fases per poder arribar a estar en pau amb nosaltres i amb la situació o la persona que s’ha generat l’ofensa o el malestar.

És important recordar dos aspectes que sovint oblidem. D’una banda, el conflicte és inherent a qualsevol relació humana. La qüestió no és evitar el conflicte sinó tenir recursos per poder-lo gestionar. Per una altra banda, ens fa mal el que ens diem sobre el que passa. I, per tant, ens acaba ofenent allò o la persona a qui li donem poder per fer-ho. La realitat per ella mateixa és neutra. No sempre hi ha una persona culpable malintencionada al darrere. La nostra perspectiva és clau en la resolució dels conflictes i en poder perdonar.

Un primer pas per perdonar és acceptar el fet que ha passat i assumir la part que jo podria haver fet diferent. Aquest primer pas és dolorós perquè reconèixer que jo podia haver-ho evitat o que l’únic que puc fer és acceptar els fets perquè no hi ha marxa enrere, és difícil.

En qualsevol situació, les agradables, també, la ment, fa ràpidament una interpretació i un judici que genera unes emocions i el mecanisme de defensa o atac es posa en marxa, sense aturador ni control.

Per això, és tan saludable viure en connexió, tant com sigui possible, amb el moment present.

Aquest primer pas d’acceptació podem decidir no fer-lo i automàticament ens quedem enganxats i enganxades amb l’emoció de dolor del que ha passat. I en conseqüència, malgrat que passin els anys, quan recordem i revivim aquell moment, l’emoció primera es torna a despertar i revivim el fet amb intensitat i dolor, una altra vegada.

Quan hem acceptat la situació és possible un segon pas: acceptar la ràbia que es genera i buscar la manera per reconduir-la i gestionar-la sense fer mal a ningú.

Aleshores, és possible un tercer pas, prendre consciència de què puc aprendre jo d’aquesta situació.

Síguenos en las redes sociales:

Contáctanos:

💬 ¿Necesitas ayuda?
Scan the code