PODEM APRENDRE DELS SOMNIS?

S’ha escrit molt sobre el que somiem mentre dormim, (de vegades sota una òptica esotèrica, de vegades des de la racionalitat) i a la fi ens oblidem que els somnis siguin malsons o no, ens estan donant una informació sobre nosaltres mateixos. Per tant, SÍ, podem aprendre dels somnis.

Durant la nit el nostre cos va passant per diferents fases que ens ajuden a reabsorbir les vivències del dia i ens preparen per estar en forma per al següent matí. Encara que no ens recordem del que hem somiat, segur que ho hem fet.

Les persones que recordem els somnis amb certa facilitat, ens sorprèn i de vegades ens inquieta el que hem somiat. En determinats ambients és una mica tabú o no té sentit donar-li voltes al que recordem.

Sabem que tenim conscient o inconscientment unes màscares o personatges rebutjats que aprofiten els somnis per expressar-se. Així que és una forma de donar veu a allò que no volem reconèixer que és nostre.

Fa uns anys, vaig tenir uns clients que la seva filla preadolescent, un exemple de persona amable, servicial i agradable amb els altres, tal com a casa l’havien ensenyat, va tenir un ensurt al carrer amb un home que es va acostar i va voler enganxar-la. Els pares van venir a mi per demanar ajuda ja que va començar a tenir malsons a la nit i por a trobar-se una altra vegada amb una situació semblant al carrer. En parlar amb la noia el primer que va expressar és que ella avorria els enfrontaments, és a dir s’identificava tant amb la seva complaent i creia que era incapaç de reaccionar a una agressió. A la nit somiava amb lleons i dracs en un espai molt fosc que la perseguien i per més que corria s’acabava despertant tremolant quan estaven a punt de agafar-la.

El comentari dels pares quan es despertava a la nit era dir-li: “només són somnis i passen en la nostra ment i quan passin els dies i oblidis l’ensurt al carrer, tornaràs a dormir bé”. Però lògicament havien passat uns mesos i no havia passat ni la por ni els malsons.

Vam començar a mirar com eren els personatges dels seus somnis, el que volien transmetre, què aportaria a la seva vida ser un “lleó o un drac”. Els malsons van cessar i ella es va sentir més lliure i va sentir que estava creixent com a persona, a mesura que a casa, quan es despertava per un somni, ho podia explicar sense judici, i en la seva vida va posar en pràctica posar límits en situacions que vivia com a conflictes.

Així doncs, el primer pas és intentar recordar els somnis. Cal tenir en compte que cada personatge que apareix és en realitat una part nostra. Per això, si volem entendre el missatge dels nostres somnis, hem de preguntar-nos:

– què representa en la nostra vida cada personatge,

– què ens vol transmetre.

I sobretot prendre consciència que part de nosaltres estem rebutjant.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

💬 ¿Necesitas ayuda?
Scan the code