8 tips per explorar la soledat no volguda al Nadal

Qui de nosaltres no ha sentit dir o ha pensat: ja m’agradaria que Nadal hagués passat? Les circumstàncies vitals de cadascú fa que tinguem una mirada diferent sobre totes les festes que s’aproximen.

I què passa si no saps amb qui celebrar els dies més assenyalats? O potser estàs en el grup de persones que tenen plans poc suggerents o amb persones que no s’avenen?

Darrere d’aquestes situacions, on ens convé posar el focus és en el que sentim i en el que ens costa d’acceptar. I no es tracta de tancar el tema amb un: “em sento malament i això no m’agrada”. Així, només ens generem més patiment.

Si ho observes bé, t’adonaràs que en el fons, hi ha sentiment de soledat, de desarrelament i d’incomprensió. El sentiment de soledat (sigui generat per l’absència de persones estimades, per manca de vida social i relacions de qualitat o bé perquè estic amb gent que m’incomoda), la soledat pesa i ens genera frustració i tristor.

La publicitat enganyosa i l’aparença social tampoc ens ajuden a centrar-nos a tenir una actitud amorosa i de pau amb nosaltres. Perquè aquesta és la clau. En la mesura que només ens projectem cap a l’exterior, ens oblidem de nosaltres i ens desconnectem. Tant com et permetis sentir i detectar l’emoció que més et domina, tant com observis el teu diàleg interior i detectis els missatges que et dius, podràs decidir amb quina actitud vius el Nadal.

I com s’originen els pensaments que ens fan patir?

Sovint, aquests dies la nostra vida no és pas molt diferent d’altres èpoques de l’any. El que canvia és que ens comparem  amb relació a l’ideal estès socialment per les xarxes o del que recordem vivíem en un passat més o menys llunyà (durant la nostra infància, quan les coses ens anaven millor o quan teníem salut…). La comparació sempre genera frustració perquè la ment acaba trobant aspectes on les altres persones estan o són millors.

També pot ser que trobem a faltar una persona estimada o estiguem en procés d’una separació. Necessitem passar per totes les fases del dol. El que sí podem fer diferent és posar consciència en el procés personal que estem realitzant i adonar-nos si, a més a més del dolor per l’absència, estem afegint patiment.

Què ens pot ajudar a gestionar el Nadal de manera més amorosa cap a nosaltres? Et proposo 8 tips:

Connecta amb tu: escolta el teu propi diàleg interior, defineix com et sents i practica algun tipus de meditació guiada o en silenci, si tens pràctica. Pren consciència de la diferència que hi ha entre com voldries sentir-te i com et sents.

Posa tota la consciència en viure el moment present. Aquí i ara, amb les circumstàncies que tens, com estàs amb tu? Què depèn de tu en aquest moment? Com vols viure aquest moment únic que vius?

Un antídot que no falla és practicar l’agraïment. Sense complicacions, comença a agrair coses bàsiques com el sol, la casa on vius, la roba que portes… i a poc a poc veuràs com la llista va augmentant i començaràs a trobar motius de profunditat per donar les gràcies.

Garanteix que t’alimentes bé. Quan tenim cura de la nostra alimentació, tot el cos ho agraeix i ens és més fàcil tenir una actitud positiva.

Camina i fes algun tipus d’esport. L’exercici físic és la forma més natural per potenciar tots els antiestrès naturals que genera el cos, com la dopamina, oxitocina, serotonina…

Connecta amb persones que et coneguin, valora amb qui et ve de gust estar i xerrar de temes que et puguin distreure. Evita o mantingues tota la distància que puguis amb les persones que et generin malestar.

Fes activitats que t’agradin: regala’t espais actius per trencar rutines i obrir-te a experiències diferents. Evita el que saps que et suposa un esforç desmesurat sense recompensa. 

Valora la possibilitat de participar en activitats comunitàries, fent voluntariat i col·laborant amb organitzacions que realitzen esdeveniments especials.

El més important és reconèixer la pròpia situació i prendre passos concrets per millorar el benestar durant les festes. Ara tenim alguns dies al davant per planificar i podem evitar situacions que ens siguin massa complexes de suportar. Comença a practicar des d’avui l’actitud amb tu amb la que vols viure les festes.

Segueix-me a les xarxes socials:

Contacta’m:

  • monicajalcoach@gmail.com

Orientació individual  |  Orientació parelles  | Coaching Equips  |  Formacions  |  Mònica Jal Coach

💬 ¿Necesitas ayuda?
Scan the code